Vennoot behoudt de regie bij ziekte medevennoot

Zo behoud jij de regie bij ziekte van medevennoot

Praktische tips voor MKB-ondernemer bij ziekte zakenpartner

Blog

Ondernemen

4 minuten leestijd

Deel dit bericht

8 februari, 2024

Stel je voor: je hebt samen met een vriend, familielid of zakenpartner een eigen onderneming. Alles gaat goed, totdat je zakenpartner plotseling ernstig ziek wordt en voor langere tijd uitvalt. Dit is niet alleen vervelend voor je partner, maar vormt ook een groot risico voor jullie onderneming. Hoe zorg je ervoor dat jullie bedrijf blijft doordraaien en financieel gezond blijft? In deze blog deelt notaris Niels Welkers een aantal praktische tips voor situaties waarin een medevennoot ziek wordt.

Wettelijke regelgeving is beperkt

Voor veel bedrijven, zoals een vennootschap onder firma (vof) of een maatschap, zijn wettelijke regels voor dit soort situaties beperkt. Heb je zelf niets geregeld, dan kan dus discussie ontstaan over hoe jullie deze situatie oplossen. Het is dan ook belangrijk dat jullie zelf goede afspraken maken én deze vastleggen in bijvoorbeeld een samenwerkingsovereenkomst. Want door alles op papier te zetten, voorkom je latere discussies.

Deze situatie kan ook voorkomen bij een besloten vennootschap (bv). Het kan zo zijn dat zakenpartners hebben afgesproken dat ze alleen samen namens de bv mogen handelen (voor bepaalde handelingen). Bij ziekte van een bestuurder is het dan de vraag wat de overgebleven bestuurder wel of niet zelfstandig mag besluiten. Het is daarom verstandig om te controleren of dit al in het oprichtingsdocument van de bv -de statuten- is geregeld.

Denk aan de financiële gevolgen

Als mkb-ondernemer ben je níet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Het is dan ook verstandig om na te denken over het zelf afsluiten van zo’n verzekering. Heb je daarnaast ook stilgestaan bij de winstverdeling als je partner langdurig ziek wordt? De kosten kunnen namelijk flink oplopen wanneer iemand anders zijn of haar taken overneemt. Als jij en je zakenpartner verschillende ideeën hebben over het dragen van deze kosten bij ziekte en hierover niets is afgesproken, kan dit tot wrijving leiden.

Zo maak je goede afspraken!

Voor het maken van goede afspraken, is het slim om zowel realistische als minder realistische scenario’s te bedenken. Een aantal vragen die je kunt meenemen in het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst zijn:

> Blijft je partner een voorschot op de winst ontvangen tijdens ziekte?
> Wie neemt de taken van je zieke partner over en hoe wordt dit gefinancierd?
> Behoudt je partner een deel van de winst tijdens de ziekte?
> Zijn jullie beiden verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en hoe wordt dit verrekend met de winst?
> Wanneer en hoe kan de vof of maatschap worden beëindigd bij langdurige ziekte?

Tijd om actie te ondernemen

Heb je nog geen afspraken gemaakt of zijn deze nog niet vastgelegd? Dan is het nu tijd om actie te ondernemen! Bij Welkers Notarissen helpen wij jullie deze afspraken op een begrijpelijke manier vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst. Zo voorkomen jullie in de toekomst zoveel mogelijk problemen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan eens deze pagina of neem hier vrijblijvend contact met ons op. Teken voor de toekomst van jullie onderneming.

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op, dan helpen we je zo snel mogelijk verder!

Bekijk alle vragenNeem contact op